Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 27 februari 2011

Söndagsfrukost

Jag älskar att äta lång frukost på helgerna. Det finns inget bättre än att starta dagen med en stor härlig frukost, gärna med många olika sorters bröd och pålägg. Imorse bestod brödutbudet av grova frallor, snabba rågbullar, grova solrosbaguetter (samma recept som grova valnötsbaguetter fast med solroskärnor istället för valnötter) och filmjölkslimpa (den här gången med lingon, mandel, russin, linfrö och hasselnötter). Recepten finns publicerade sedan tidigare i bloggen.

lördag 26 februari 2011

Päronpaj

Den här päronpajen är enkel att göra och dessutom jättegod. I ursprungsreceptet ska kokosflingor strös över pajen men jag testade även att strö grovhackade hasselnötter över halva pajen och det var nästan ännu godare!

Päronpaj
1 burk konserverade päron
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ dl sirap
½ dl grädde
150 g smör eller margarin
kokosflingor
(hasselnötter)

1. Smörj en pajform.
2. Skiva päronen och lägg i botten på pajformen.
3. Smält matfettet i en kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokosflingor och hasselnötter) och blanda till en smet.
5. Bred smeten över päronen och strö över kokos och/eller grovhackade hasselnötter.
6. Grädda i 175 grader ca 25 minuter.

Låt svalna och servera vaniljsås, grädde eller glass till.


Chokladmousse

Till dessert igår gjorde jag både vit och mörk chokladmousse som jag varvade i glas och strödde hackad choklad över. Jag använde mörk choklad med hallon och blåbär men vilken choklad som helst går bra. Det är också gott att blanda hackad choklad direkt i moussen eller servera den med färska bär. Det här är en len och mjuk chokladmousse och kombinationen av mörk och vit choklad är en riktig smakupplevelse!

Mörk chokladmousse (4 port)
125 g mörk choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
3 msk kaffe (byt ut mot vatten om du inte vill ha kaffesmak)
3 dl vispgrädde

1. Smält chokladen och låt svalna något.
2. Rör ner äggulorna en i taget i chokladen och rör väl mellan varje. Tillsätt florsocker och kaffe och låt smeten svalna.
3. Vispa grädden, men inte alltför hårt. Vänd ner den i smeten och fördela i portionsskålar eller glas. Ställ kallt.

Vit chokladmousse (4 port)
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde

1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Vispa grädden och blanda den med chokladen.
3. Fördela den vita moussen över den mörka i portionsskålarna eller glasen och låt stå i kylen några timmar.

Hacka choklad och strö över moussen innan servering.  

Baconlindad kyckling

Den här goda kycklingrätten bjöd min bror och hans sambo på när vi var där och hälsade på. De serverade den med tagliatelle, körsbärstomater och haricot verts. Igår valde jag att göra ugnsbakade rotfrukter till, det passar minst lika bra!

Baconlindad kyckling (4 port)
4 kycklingfileér
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
Bonjour vitlök och örter
4 breda skivor parmaskinka eller 8 skivor bacon
4 dl matlagningsgrädde
4 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

1. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn i smör i stekpanna.
2. Lägg en klick färskost runt kycklingen och linda in den med en skiva parmaskinka eller två skivor bacon.
3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
4. Vispa ihop grädde, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök.
5. Häll såsen över kycklingen i formen.
6. Stek i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter.

söndag 20 februari 2011

Grova frallor

Det här brödet kräver planering eftersom man börjar med degen kvällen innan man bakar ut brödet. Det är ett riktigt grovt och saftigt bröd fullt av näring och fibrer. Det passar utmärkt till söndagsfrukosten och ger energi hela dagen!

Grova frallor (30 st)
Dag 1:
5 dl vatten
½ dl rågkross
½ dl vetekross
1 dl linfrö
½ msk salt
1 dl fint rågmjöl

Dag 2:
3½ dl filmjölk
50 g jäst
1/4 dl ljus sirap
½ dl solroskärnor
3 dl havregryn
4 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl

1. Dag 1: Koka upp vattnet med kross, linfrö och salt. Låt koka ca 10 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör i rågmjölet. Låt kallna och täck sedan med lock eller plastfolie. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.
2. Dag 2: Blanda ner filmjölken i gröten från dag 1 och värm försiktigt till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i lite av blandningen. Tillsätt sirap, solroskärnor, havregryn, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en fast deg och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i bitar som formas till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250° ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Hawaiigryta

När jag gick igenom lite gamla recept i veckan hittade jag receptet på den här grytan. Det var ingen tvekan om vad det skulle bli till fredagsmiddag! Hawaiigryta var en av mina favoriträtter en gång i tiden, men av någon anledning har den blivit lite bortglömd och innan i fredags hade jag inte ätit den på evigheter. Smaken är mustig och frisk på samma gång och hädanefter kommer jag att laga den oftare!

Hawaiigryta (2 personer)
200 g grytbitar av nöt
1 liten purjolök
1 röd paprika
3 msk vetemjöl
1 tsk curry
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
1½ dl ananasspad
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
2 tsk soja
½ tsk paprikapulver
svartpeppar
salt
5 ananasringar

1. Bryn grytbitarna i en gryta. Salta.
2. Hacka purjolöken och paprikan, bryn med köttet.
3. Pudra över mjöl och curry.
4. Späd med vätskorna.
5. Blanda i den pressade vitlöken, buljongtärningen och sojan.
6. Smaka av med kryddorna.
7. Låt koka under lock tills köttet är mört, minst 10 minuter.
8. Lägg i ananasskivorna skurna i bitar.

Servera med ris och sallad.

torsdag 17 februari 2011

Fiberrika scones

Scones är något av det snabbaste bröd man kan baka, därför fick det bli det när jag blev sugen på bröd igår kväll och inte ville ta upp och tina ur frysen. Scones är allra godast nybakade och rykande varma, helst med smör och sylt eller marmelad!

Fiberrika scones (8 bitar)
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
2½ tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk

1. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela matfettet i blandningen.
2. Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop till en kladdig deg.
3. Klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper och forma två runda kakor, ca 15 cm i diameter.
4. Skär varje kaka i fyra delar och nagga dem.
5. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 12-15 minuter.

För extra lyxiga scones kan man tillsätta tex blåbär, hallon eller hackad choklad i degen!


måndag 14 februari 2011

Dumlekladdkaka

Idag hade jag och Erik tänkt äta på restaurang men det var tyvärr fullbokat där vi ville äta så det fick bli Alla hjärtans dag-mys hemma med räktallrik, inte så illa det heller! Jag tycker det är gott med ägg, avokado och valnötter till räkorna, och så sallad, gurka, tomat, citron och majonnäs. Och hembakad baguett med vitlökssmör!

Till efterrätt gjorde jag en egen variant av kladdkaka. Jag testade att smälta ner dumle (jag använde dumle på rulle men det går säkert lika bra med vanliga kolor) i smeten och sen toppa med några dumle ovanpå. Det blev riktigt lyckat, hädanefter kommer jag aldrig att nöja mig med vanlig kladdkaka! Mums!

Min dumlekladdkaka
100 g margarin
1 rulle dumle (12 bitar)
2 ägg
2 dl strösocker
½ dl råsocker
1½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
kokos

1. Smält margarinet och hälften av dumlebitarna i en kastrull. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker.
3. Tillsätt övriga ingredienser.
4. Smörj en form med löstagbara kanter (24 cm i diameter) och häll i kokosflingor så att de täcker formen.
5. Häll smeten i formen.
6. Tryck ner resterande dumlebitar i smeten.
7. Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Kakan ska vara riktigt kladdig!

Servera med vispad grädde!

söndag 13 februari 2011

Frozen cheesecake

Som jag skrev i inlägget "New york blueberry cheesecake" så älskar jag fryst cheesecake. Det här receptet är taget från Leilas "A piece of cake". Oftast gör jag cheesecake i en rund springform men vill man ha ett lyxigare utseende rekommenderas en fin sockerkaksform. Om jag bara gör kakan till mig själv och inte ska bjuda på den är en vanlig plastlåda praktiskt. Då kan man enkelt förvara den i frysen och ta fram och äta som glass!

Frozen cheesecake
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
ca 200 g digestivekex

1. Separera äggulorna från vitorna.
2. Vispa äggulor och strösocker poröst. Rör ner philadelphiaosten.
3. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Krossa kexen fint och varva med smeten i en kakform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
6. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
7. Ta fram kakan ur frysen en stund före servering, den ska vara halvtinad. Servera gärna med frukt eller bär.


Polarkakor

Imorse åt vi en riktigt lång och härlig söndagsfrukost bestående av te/kaffe, juice, yoghurt med müsli och nybakade solrosfrallor och polarkakor med skinka, rödbetssallad, ost, leverpastej och gurka. Snart ska vi gå ut på en uppfriskande promenad i solskenet!

Polarkakor
50 g jäst
50 g matfett (jag brukar använda rapsolja, 50 g motsvarar ½ dl)
5 dl vatten
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt (jag bytte ut några deciliter av rågsikten mot havregryn och grahamsmjöl)

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet, tillsätt vattnet (om olja används tillsätts det direkt i vattnet) och värm till 37 grader.
3. Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen blank och smidig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
5. Dela degen i 20 bitar. Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl eller använd kruskavel.
6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter. Vänd dem eventuellt efter halva tiden.
8. Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 12 februari 2011

New york blueberry cheesecake

Medan Erik lagade middagen igår (kyckling med mango chutney) passade jag på att baka efterrätten. Receptet är från Leilas "A piece of cake". Jag gjorde två tredjedelars sats eftersom jag bara hade 400 g philadelphiaost hemma. Kesellan bytte jag ut mot creme fraiche. Eftersom jag älskar fryst cheesecake tänkte jag att jag skulle testa att göra en "riktig" cheesecake. Tyvärr var den här gräddade varianten inte lika god som jag hade hoppats, troligtvis för att den var mer syrlig än söt. Men för alla cheesecakefantaster är nog den här kakan himmelsk!

New york blueberry cheesecake
Botten:
300 g
150 g

Cheesecakesmet:
600 gram
2½ dl 
1 dl 
1 dl 
2 tsk
1 dl
200 g
1½ dl

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen och blanda med det smälta smöret.
3. Tryck ut kexblandningen i en springform, ca 24 cm i diameter.
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.
5. Vispa philadelphiaosten och kesellan krämigt i en skål.
6. Tillsätt sockret, majsstärkelsen och vaniljsockret.
7. Rör i ett ägg i taget och sist grädden.
8. Smält chokladen och blanda ner i smeten.
9. Häll smeten över bottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den eventuellt med aluminiumfolie när den har blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.

Servera gärna kakan kylskåpskall, då är den lättare att skära upp i snygga bitar.


 

Kyckling med mango chutney

Det här receptet har jag fått av mamma. Jag gör det oftast med kyckling men fläskfilé går också alldeles utmärkt att använda. Jag rekommenderar att man gör lite mer sås än vad som står i receptet, den är otroligt god!

Kyckling med mango chutney (2 personer)
2 kycklingfiléer
1 gul lök
2 stora färska champinjoner
2½ dl hönsbuljong
2 msk soja
1 dl grädde
2 msk mango chutney

1. Skär kyckling, lök och champinjoner i bitar och bryn i en stekpanna.
2. Tillsätt hönsbuljong och soja.
3. Låt småkoka i 30-40 minuter.
4. Tillsätt grädde och mango chutney och låt småkoka några minuter.

Servera med ris eller klyftpotatis och sallad. Majs är också gott till!

Banankaka med choklad

När jag har bananer som börjar bli lite för mogna brukar jag göra den här banankakan. Banan och choklad är en supergod kombination tycker jag! Den här gången gjorde jag kakan i min fina sockerkaksform som jag fick i julklapp, men det går lika bra med en vanlig springform med löstagbar kant.

Banankaka med choklad
75 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1. Smält matfettet i en kastrull. Låt svalna.
2. Tillsätt socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
3. Mosa bananerna och blanda ner i smeten.
4. Hacka blockchokladen.
5. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.
7. Häll blandningen i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
8. Grädda i 175°C i 30-40 minuter. Kakan ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.


  
Servera med vispad grädde eller glass.


torsdag 10 februari 2011

Snabb kavring

Den här kavringen står i ugnen just nu, den kryddiga doften börjar sprida sig i lägenheten! Kavring förknippas mest med julen men jag tycker att den passar året om. Det här är en lättbakad variant med en fyllig och djup smak som kommer av brödkryddorna och den mörka sirapen. Precis som en kavring ska smaka tycker jag!

Snabb kavring
2½ dl fint rågmjöl
2½ dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
3/4 msk mald fänkål
3/4 msk mald anis
4½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap

1. Blanda alla ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
2. Häll smeten i en avlång bakform med bakplåtspapper.
3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 60 minuter.
4. Låt brödet stå kvar i formen i 5 minuter innan det stjälps upp på galler och får kallna.

Drömmar

De här drömmarna blir så spröda att de nästan smälter på tungan. Otroligt goda!

Drömmar (ca 40 st)
100 g margarin eller smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

1. Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
2. Tillsätt oljan lite i taget.
3. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
4. Arbeta in resten av mjölet.
5. Rulla ut degen i två längder. Skär varje längd i 25 bitar och rulla till bollar.
6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20 minuter.

söndag 6 februari 2011

Limpa med vaniljyoghurt

Den här limpan har jag hittat på själv. Den får en härligt len och lite söt vaniljsmak, men är ändå fullproppad med fibrer!

Limpa med vaniljyoghurt
3 dl vaniljyoghurt
1½ dl filmjölk
1 msk brödsirap
½ dl valnötter
½ dl hasselnötter
½ dl russin
½ dl solroskärnor
½ dl linfrö
½ dl vetekross
½ dl rågkross
1½ dl fruktmüsli
½ dl havregryn
½ dl fint rågmjöl
½ dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1½ tsk bikarbonat
1 tsk brödkryddor
sesamfrön

1. Blanda alla ingredienser i en bunke till en lös deg.
2. Häll degen i en avlång bakform med bakplåtspapper.
3. Strö över sesamfrön.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 50 minuter.

Lördagsmiddag

Erik är lite av en mästerkock han också. Igår bjöd han mig på den här goda middagen bestående av krämig rotfruktsgratäng, perfekt stekt rostas, bearnaisesås, tomat och smörslungade haricots verts. Till det åt vi mina valnötsbaguetter med vitlökssmör och drack ett gott rödvin.

Till efterrätt åt vi fudgekaka med vispgrädde. Perfekt lördagsmys!


Snabba rågbullar

Igår bakade jag de här rågbullarna för första gången. Det gick på mindre än 1 timme, vilket var perfekt eftersom jag skulle iväg och jobba och hade ont om tid på morgonen. Trots kort jästid blev de riktigt mjuka och luftiga och de uppskattades mycket både av Erik och hans bror som var på besök. Jag kommer garanterat att baka dem igen!

Snabba rågbullar (18 st)
50 g jäst
25 g margarin
6 dl vatten
1 tsk salt
½ dl sirap
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

1. Smält margarinet, tillsätt vattnet och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet och övriga ingredienser.
4. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs.
6. Dela degen i 18 delar och forma till bullar.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 15-20 minuter.
8. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. 
9. Låt svalna på galler. 


torsdag 3 februari 2011

Grova valnötsbaguetter

Jag fick en baguettplåt i julklapp och den används flitigt. Det här receptet med valnötter experimenterade jag fram idag. Baguetterna blev luftiga och mjuka men med en hård skorpa, precis som jag vill ha det. Tricket för att få luftiga baguetter är att arbeta degen länge innan jäsning och att inte knåda den när man bakar ut baguetterna. Den knapriga skorpan får man genom att slänga in isbitar i ugnen under gräddningen.

Grova valnötsbaguetter (2 st)
12,5 g jäst
3 dl vatten
½ msk olivolja
1 tsk salt
10 valnötter
1 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser.
3. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. 
4. Täck med en bakduk och låt jäsa i 60 minuter.
5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 2 bitar. Forma försiktigt bitarna till längder och vrid dem ett varv.
6. Lägg längderna på en plåt (gärna baguettplåt), smord eller med bakplåtspapper. Gör några snitt på snedden med en vass kniv.
7. Täck med en bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
8. Pensla baguetterna med vatten.
9. Sätt in plåten i ugnen och släng in några isbitar längst ner i ugnen.
10. Grädda tills baguetterna fått färg, ca 10 minuter.
11. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 20 minuter.
12. Låt svalna på galler.

Saffransdoftande fisksoppa

Den här soppan hittade jag på idag. Den blev över förväntan god! Jag gjorde egen fond av räkskalen (se receptet), men det går också bra med köpt fiskbuljong (tärning eller fond).

Saffransdoftande fisksoppa (2 portioner)
10 räkor med skal
6 dl vatten
3 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1/4 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 broccolibuketter
4 cocktailtomater
1 msk tomatpuré
1/2 paket saffran
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk timjan
200 g torsk
Salt, peppar, paprikakrydda

Fond:
Skala räkorna. Lägg dem åt sidan för att ha i soppan. Lägg skal och räkhuvud i en kastrull, fyll på med 6 dl vatten. Sätt på ett lock och koka i cirka 15 minuter. Sila bort räkskal och koka ihop fonden tills 4 dl återstår. Salta och smaka av.

1. Skala och skär potatis, morötter, lök, purjolök och vitlök i bitar och bryn i olja i en gryta.
2. Tillsätt tomatpuré, saffran, övriga kryddor och fond. Låt sjuda i 10 minuter.
3. Dela fisken i lagom stora bitar.
4. Tillsätt mjölk, matlagningsgrädde, creme fraiche, broccoli, halverade cocktailtomater och fisken. Låt sjuda i 5 minuter.
5. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra i några minuter.
6. Garnera med en klick creme fraiche eller aioli och toppa med en räka.

Servera med ett gott bröd. Jag bakade grova valnötsbaguetter (se receptet ovanför).

Världens godaste morotskaka

Den här morotskakan tänker jag bjuda mina kollegor på imorgon, eftersom det är sista dagen jag träffar många av dem innan jag börjar på mitt nya jobb. Det är den absolut godaste morotskakan jag vet!

Världens godaste morotskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1½ dl rapsolja
4½ dl rårivna morötter

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt olja och rårivna morötter.
4. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
5. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader ca 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
6. Låt kakan svalna.

Frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost

1. Vispa alla ingredienser krämigt med elvisp.
2. Bred frostingen över morotskakan.

Morotsfrallor

Idag har jag lekt hemmafru och städat, tvättat, storhandlat och dessutom har jag hunnit med att baka. Temat har varit morot med morotsfrallor och morotskaka som följd. Dock kunde jag inte motstå att även baka en fudgekaka (se tidigare publicerat recept).

Morotsfrallorna är härligt saftiga och fiberrika och smakade bra med en kopp te efter morgonens långpromenad.

Morotsfrallor (16 st)
25 g jäst
5 dl mjölk
3/4 dl rapsolja
2 tsk salt
2 medelstora morötter
1 dl vetekli
4 dl havregryn
4 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

1. Skala och råriv morötterna.
2. Smula ner jästen i en degbunke.
3. Värm mjölken till 37 grader, blanda i oljan och rör ut jästen i lite av degspadet.
4. Tillsätt resten av degspadet och övriga ingredienser, men spara lite av vetemjölet till utbakningen.
5. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
6. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet.
8. Dela degen i 16 delar, forma varje del till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
9. Låt bullarna jäsa utan bakduk ca 20 minuter.
10. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, ca 12 minuter.