Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 27 mars 2013

Glasstårta med nutella

Supersmaskig glasstårta med maräng och nougatsmak.

Glasstårta
1 marängbotten
8 maränger
2 ägg
1 msk strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 burk (200 g) Nutella

1. Separera äggen i gulor och vitor.
2. Blanda gulan med 1/2 msk socker och vispa luftigt. 
3. Blanda vitan med 1/2 msk socker och vispa hårt.
4. Vispa grädden.
5. Blanda ihop äggblandningarna med grädden.
6. Krossa marängerna grovt och blanda ner i gräddblandningen.
7. Värm nutellan i mikro eller vattenbad tills det blir rinnande. Rör försiktigt ner den i smeten så att det blir randigt. Rör inte för mycket. 
8. Lägg marängbottnen i botten på en form med löstagbar kant. Häll på nutellasmeten. 
9. Låt stå minst 4 timmar i frysen, gärna längre. Tina en stund innan servering. 

Krossade digestivekex är gott att smula över vid servering!




torsdag 14 mars 2013

Ciabatta på mitt sätt

Långjäst lite segt bröd med stora bubblor. Jag blandar olika mjölsorter och gryn för att få ett nyttigare och mer smakrikt ciabattabröd. Lite lingonsylt i degen ger också karaktär till brödet.

Ciabatta (10 st)
1/4 paket jäst (12,5 g)
2 1/2 dl vatten
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1/2 dl lingonsylt
2 dl havregryn
1/2 dl vetekli
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

1. Rör ihop ingredienserna till en lös deg. Strö över mjöl, sätt över plastfolie och låt jäsa ca 2 timmar.
2. Häll ut den kladdiga degen på ett ordentligt mjölat bakbord och strö över mjöl. Klappa ut degen till en rektangel, någon centimeter tjock. Degen ska arbetas så lite som möjligt för att behålla de fina jäsbubblorna, knåda inte!
3. Dela degen i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme.
4. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader 10-15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk för att få en knaprig skorpa.

onsdag 13 mars 2013

Kolapaj med lingon och kanel

Syrliga lingon och söt kola är en perfekt kombination i den här utsökta dessertpajen från kokboken "Vilt med Salming". Tack mamma och Lars för fina och goda lingon!

Kolapaj med lingon och kanel
125 g smör
2 msk råsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk mald kanel
3 dl lingon

1. Hacka samman smör, råsocker och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
3. Grädda pajskalet i 225 grader ca 12 minuter tills det får lite färg. 
4. Häll grädde, råsocker, sirap och kanel i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 15 minuter tills det tjocknar. 
5. Vänd i lingonen. Fördela kolan i pajskalet. Låt stå kallt i minst 30 minuter innan servering. 
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. 



Kalljästa frukostrutor med frön

Bröd som får jäsa länge får en god smak lite liknande surdeg och blir luftiga och porösa. Degen till de här bullarna rör man snabbt ihop på kvällen och bakar ut lika snabbt på morgonen.

Kalljästa frukostrutor med frön (12 st)
4 dl kallt vatten
10 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
9 dl rågsikt
Blandade frön (tex solros-, pumpa-, sesam- och linfrön)
Flingsalt

1. Rör ut jästen i vattnet och blanda ner resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas, rör bara tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ i kylen över natten.
2. Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 10x40 cm. Vik sedan ihop den på längden så att den blir ca 5x40 cm. 
3. Pensla på lite vatten och strö över frön och flingsalt. Dela längden i bitar.
4. Ställ in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 275 grader. Låt degbitarna vila på bakbordet medan ugnen blir varm, ca 30 minuter.  
5. Ta ut den varma plåten, lägg direkt på ett bakplåtspapper och lägg över degbitarna på plåten. 
6. Ställ in plåten i ugnen och vrid ner värmen till 225 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna på galler. 


Christers frukostbröd

För tillfället är jag inne på kalljäst bröd, eftersom jag gillar den mustiga smaken och att brödet blir så luftigt och lite segt, nästan som surdegsbröd. Nackdelen är att man måste planera och ha tålamod, men den som väntar på något gott..

Christers frukostbröd
3 dl kallt vatten
1/4 paket jäst (12,5 g)
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl havregryn
ca 6 dl vetemjöl

1. Rör ner jästen i det kalla vattnet. Blanda ner salt och olja, därefter havregryn och lite i taget av mjölet tills degen släpper bunken.
2. Smörj en avlång bakform och lägg i degen, den behöver inte formas.
3. Täck formen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i minst 6 timmar.
4. Ta ut formen och ta av folien. Ställ in formen i kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Brödet är klart efter ca 35 minuter.


Ugnsbakad fisk med kapris och tomater

Enkel fiskrätt där kapris piffar upp såsen.

Ugnsbakad fisk med kapris och tomater (4 portioner)
500 g torskfilé eller annan vit fisk
250 g halverade körsbärstomater
3 msk kapris (minst!)
4 fint hackade salladslökar (eller en purjolök)
1 1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

1. Lägg fisken i en ugnsfast form med tomater, kapris och lök runt om.
2. Salta, peppra och häll över grädden och mjölken. Smula över buljongtärningen.
3. Ugnsbaka i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter (längre om fisken är fryst). Ös eventuellt fisken med såsen efter halva tiden.
Servera med pressad potatis eller ris.


torsdag 7 mars 2013

Tekakor

Mjuka och luftiga tekakor som lätt blir en frukostfavorit.

Tekakor (10 st)
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl mjölk
1 dl vatten
50 g smör
25 g jäst
1 msk strösocker
2 msk ljus sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1/2 tsk salt
ev. 1/2 tsk mald pomerans
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Sirapsvatten: 1 dl varmt vatten+1 tsk ljus sirap

1. Värm mjölken och vattnet i en kastrull till lite varmare än fingervarmt.
2. Blanda vätskan med havregrynen i en bunke. Klicka i smöret. Låt stå i ca 20 minuter.
3. Smula ner jästen i bunken och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta till en smidig deg.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 10 delar. Rulla dem till släta bullar och låt vila ca 5 minuter. Kavla ut varje bulle till en oval kaka, ca 1/2 cm tjock.
7. Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
8. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
9. Grädda i 200 grader 8-10 minuter.
10. Pensla med sirapsvatten direkt när du tagit ut tekakorna ur ugnen. Låt svalna under bakduk på galler.