Äppelpaj med kardemumma och citron
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Äppelfyllning:
3 äpplen
2 msk råsocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 msk smör
Krämfyllning:
1 ägg
2 dl creme fraiche
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
1. Smält smöret till pajdegen i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser till degen. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ kallt i ca 20 minuter.
2. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 175 grader 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
3. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma och stek dem i smöret i en het stekpanna i ca 5 minuter under omrörning. Låt svalna lite.
4. Rör ihop ägg, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronsaft till krämfyllningen.
5. Fördela äppelklyftorna över pajbottnen. Häll över krämfyllningen.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter, tills den fått färg och fyllningen stannat.
Servera med vaniljvisp, grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar